Ruzie op het werk voorkomen of oplossen?

Zoek je onpartijdige hulp bij een verstoorde arbeidsverhouding?

Een externe mediator brengt medewerkers en leidinggevenden weer in gesprek

 • Is een mediator de laatste strohalm of de voorzitter van een definitieve exit?
 • Heeft mediation nog zin als een werknemer al een half jaar thuis zit?
 • Valt er nog iets te bemiddelen als twee collega’s dusdanig botsen dat het halve team een andere job zoekt?

Mediation wordt vaak gezien als laatste stap, als je zeker weet dat je niet meer met elkaar verder kunt. ‘Dan maar goed uit elkaar’ wordt dan al gauw gedacht. Of: ‘daar gaan we zelf onze handen niet meer aan branden, laat maar een externe komen’.
En vervolgens mag ik of één van mijn collega MfN-mediators alles netjes komen afronden.

Dit zeggen klanten over mij

 • Betrouwbaar, betrokken, flexibel, professioneel en loyaal, dat zijn woorden die ik direct op Monique van toepassing vind. Een vrouw met kennis van zaken. In de periode dat Monique en ik hebben samengewerkt, is ze voor mij van grote waarde geweest. Monique heeft oog voor mens en resultaat en weet zo ook het verschil te maken. Daarnaast beschikt ze ook nog over een gezonde dosis humor en enthousiasme wat het samenwerken extra plezierig maakt.

 • Monique is een professional die snel tot de kern van de opdracht doordringt, weet hoe de hazen lopen en daadkrachtig aan de slag gaat. 

 • Toen de organisatie in woelige tijden verkeerde, heeft zij haar kwaliteiten als leidinggevende aan marketing en sales teams getoond.

 • Monique geeft mensen de ruimte in hun functioneren, is aanstekelijk enthousiast en heeft ook belangstelling voor ‘haar’ mensen als persoon.

 • Ik herken in Monique de motiverende stijl van 'er gewoon voor gaan', 'voorop durven gaan' en 'samen ervoor gaan'. Dit enthousiasmeert collega’s enorm en beweegt ze tot alles wat werken zo leuk maakt.

 • Oog voor externe ontwikkelingen, inlevingsvermogen en spontaniteit kenmerken haar persoonlijkheid. Monique is een geboren communicator die door haar expertise en achtergrond een positieve bijdrage kan leveren aan verzakelijking zonder de menselijke maat uit het oog te verliezen

 • Monique is een enthousiaste motivator die in staat is om zich in korte tijd complexe materie eigen te maken en een relevant netwerk te mobiliseren

 • Monique is direct, to the point, resultaat gericht en is in staat verbindingen te leggen

 • Monique is een excellente interimmanager als inspirerend voorbeeld voor het team

 • Je krijgt wat je vraagt, zonder overdadige opsmuk. Lekker no nonsens en zonder ‘verrassingen' achteraf

 • Eenvoud, aandacht en natuurlijk overwicht zijn competenties die Monique inzet om mensen te laten groeien en aan haar te binden…

Herkenbaar?

Zonde. Want zo hóeft het niet te gaan. Mediation in een eerder stadium kan partijen vaak weer helemaal op één lijn krijgen. Alle neuzen dezelfde kant op. Oud zeer uitpraten, zand erover en met nieuwe  inzichten en afspraken verder. De basis is dan steviger dan ooit. Want alles wat je al samen hebt meegemaakt, is een les voor de toekomst.

Mediation kan de kou uit de lucht halen.

Ook als er ogenschijnlijk nog niets aan de hand is. Als je als leidinggevende het gevoel hebt dat er iets is, maar de betrokken collega zegt niets. Of als je ziet dat iemand zichzelf buiten de groep plaatst. Speelt er dan privé iets, of op het werk?
De ergste ruzies zijn doodstil.

En de meeste ruzies beginnen met één kleine onzekerheid, een lichte irritatie of een simpele gedachte:
 ‘Zie je nou wel, het is ook nooit goed’
‘Jemig, kan het nóg botter. Ik ben je hond niet!’

In een privé-situatie had je direct je mond open gedaan. Maar in een plenaire vergadering, in een werksituatie, en zeker in economisch moeilijke tijden, houd je al snel je mond.

Maar niets zeggen, betekent niet dat die collega niets meer hoort.

Hoe stiller hij wordt, des te groter de boog waarmee collega’s hem mijden. ‘Laat hem maar even met rust…’

Hoe korter van stof, des te korter zal ook de briefing van de leidinggevende worden. Want die wil óók geen conflict starten. En des te botter lijkt daardoor juist de overdracht. ‘Zie je wel, de chef kan me niet uitstaan.’

Hoe minder informatie, hoe groter de veronderstellingen. En als je dat laat sudderen en de afstand wordt steeds groter, dan wordt het lastig om de kloof te dichten.

In die gevallen kan ik als erkend en ervaren mediator helpen.

Omdat een mediator de zaken benoemt en niets onbesproken laat. De mediator gaat met beide partijen praten, luistert naar allebei en reflecteert. Maar zonder dat er al voorkennis is van de cultuur. Zonder dat er al verhalen zijn doorgelekt van collega’s. Of dat er wordt gewerkt vanuit een nog verborgen agenda of behoefte aan krimp of contractbeëindiging…

Alleen al die wetenschap, maakt een gesprek veel minder beladen.

Omdat een mediator, anders dan een aangewezen bemiddelaar vanuit P&O of het eigen maatschappelijk werk, écht onafhankelijk is. Zonder eigen belang juist de belangen van de deelnemers in het oog houdt. Zakelijk maar vooral menselijk.
Daarnaast werkt een erkende MfN registermediator, en ik dus ook, volgens de richtlijnen van de brancheorganisatie en kun je een klacht indienen als dat niet het geval lijkt.

Als je toch uit elkaar wilt, gaat dat in ieder geval met respect.

Want een mediator kan óók bemiddelen als beide partijen overeenkomen dat er beter gekeken kan worden naar een ander team, een andere locatie of een compleet andere organisatie of functie.

Hoe dan ook: mediation zorgt dat je verder kunt.

Dat de lucht is opgeklaard en het vastgezogen voertuig uit de modder is getrokken. Na een flinke wasbeurt en een goed gesprek kan de race worden vervolgd. Of kiezen jullie elk je eigen route. Beiden op weg naar het geluk!
Maar wacht even. Want dat gaat niet zomaar. Lees in ‘hoe werkt mediation’ wat ik van jou en van de andere partij verwacht.
Alles gelezen? Heb je vragen of wil je weten hoe ik jullie situatie inschat?
Bel of mail voor een kennismaking.

Geen Ruzie op het Werk

Monique Wakelkamp

ikwil@geenruzieophetwerk.nl

+31 653 659 668

Deze site is een initiatief van:
logo-2

 

Je vindt me ook hier:

 

Over Monique

✔ Krachtige bemiddeling

✔ Brengt het plezier terug in je team

✔ Warm hart voor bedrijfsleven en zorgsector

Pin It on Pinterest

Call Now Button