Motivatie - geenruzieophetwerk.nl

Behalve voor een mediation kunnen bedrijven me ook vragen om een leidinggevende te coachen. Een van de meest voorkomende vragen is ‘hoe houd ik mijn team gemotiveerd?’

 

Waarom motivatie belangrijk is

Samen bereik je meer. Het is maar heel zelden dat in een organisatie een eenling aan het werk is. Meestal wordt in een team gewerkt, of dat nu het management team of een productieteam is. Om een goed resultaat te behalen, wil je natuurlijk dat er goed samengewerkt wordt. Niet omdat het moet, maar omdat de teamleden dat ook zelf willen. De motivatie om samen de schouders eronder te zetten en een mooi resultaat neer te zetten is daarbij belangrijk.

 

Hoe bereik je een goede team motivatie?

Gebaseerd op de tips die Shohel Poraan een aantal jaar geleden over team motivatie gaf, geef ik je hierbij mijn eigen tips en aanvullingen.

 

1. Geef zelf het goede voorbeeld

Het begint bij jou! Niets beter dan een leidinggevende die zelf 100% gemotiveerd is. Als jij een project enthousiast start en begeleidt, en dus een positief voorbeeld bent, doet dat veel voor de motivatie binnen je team. Hoe kun je verwachten dat je team er vol tegenaan gaat, als jij niet echt geïnteresseerd bent of openlijk je twijfels over nut en noodzaak van een project laat blijken?

 

2. Geef je team alles wat nodig is om te slagen

Dat gaat niet alleen over voldoende middelen en tijd, maar ook over vertrouwen in hun oordeel. Geef alle informatie die jou ter beschikking staat zodat ze het project ‘inside out’ kennen, weten wat er op ze af komt en dus ook welke beperkingen er gelden. Op die manier kunnen ze jou helpen met tips voor verbeteringen of aanpassingen.

Als je regelmatig samen een boterhammetje eet of een kaartje legt, heb je de tijd om informeel informatie te delen. Bovendien leer je elkaar zo ook van een andere kant kennen.

 

3. Vertrouwen is het toverwoord bij motivatie

Natuurlijk is discipline en een oogje in het zeil houden nodig, maar toch niet een leidinggevende die het project niet los kan laten en constant controleert? De meeste medewerkers werken beter als ze niet voortdurend de hete adem van een onzekere baas in hun nek voelen. Ook al komt de deadline dichterbij, als jij je vertrouwen in hun kunnen uitspreekt, zal dat je team de motivatie geven om jou niet in de steek te laten. Het is dan hun eer te na om die deadline niet te halen!

Datzelfde geldt voor het betrekken van je team bij onverwachte problemen; als je het een gezamenlijk probleem maakt en hen vraagt te helpen met het vinden van een oplossing, stimuleer je het wij-gevoel en dat is een enorme motivatie om samen het probleem aan te pakken.

Luister als (een van) je teamleden naar jou toekomen met een probleem, een opmerking of een oplossing. Het is een teken van betrokkenheid en alleen daarom al je tijd meer dan waard.

 

4. Schep duidelijke kaders

Die kaders geef je vooraf zodat iedereen weet waar hij aan toe is. Wat het budget is, wanneer er welk resultaat bereikt moet zijn, wie er geïnformeerd moeten worden en op welke manier etc. Zijn er verschillende fases met een eigen mijlpaal en doel, dan moet je team dat weten. Hoe meer zekerheid je in een onzekere situatie kunt geven, des te beter. Kun je werk al van tevoren plannen? Doen! Merk je dat er onduidelijkheid is over een bepaald punt, check dat dan en geef opheldering. Hoe langer iemand doormoddert, hoe lastiger het is om een goed resultaat te halen.

 

5. Geef positieve feedback

Een oprecht ‘dank je wel’ is zo belangrijk voor de motivatie! Het betekent dat je inspanningen gezien en gewaardeerd worden. En hoeveel moeite kost het nou helemaal om even stil te staan bij het werk van alledag. Je hoeft echt niet elke dag voor iedere routineklus het hele team uitgebreid te bedanken. Maar een ‘fijn dat we vandaag weer lekker opgeschoten zijn’ doet jou ook goed, toch?

 

6. Bijsturen als het nodig is

Als het eens een dag niet lukt, of er is iets niet goed gegaan … dan nog heb je aandacht voor wat wel gelukt is. Natuurlijk sta je stil bij wat beter kan of anders moet, maar vanuit een positieve insteek. Zo houd je de moraal hoog. Praat vanuit ‘wij’ in plaats van ‘ik’. Het is een TEAMinspannning en jij bent als leidinggevende ook onderdeel van het team.

En als tussentijds blijkt dat het project bijgestuurd moet worden, omdat er ontwikkelingen in de markt zijn of bij de klant of waar dan ook; dan werkt een brainstormsessie vaak heel goed.

 

7. Neem de tijd om successen te vieren

Work hard, play hard! Oftewel, er is niets mis met hard werken, maar vier je successen. Hoe klein ook, er is altijd wel een reden om de slingers op te hangen. Een gebakje te eten, een half uur eerder weg, samen een borrel drinken, wat dan ook. Het gaat om waardering en erkenning van de (buitengewone) prestatie die het team heeft neergezet. Goed voor de teambuilding en weer een extra motivatie om er na het feestje weer tegenaan te gaan.

 

Team work makes the dream work

Heb jij een mooi voorbeeld van een project waarbij dankzij de motivatie van het team een super resultaat werd neergezet? Of ging bij jou van alles mis en was de motivatie ver te zoeken? Je voorbeeld lees ik graag hieronder, en natuurlijk mag dat anoniem!

 

 

 

Pin It on Pinterest

Call Now Button