‘Wat zijn nou de belangrijkste rollen in een organisatie?’ was een vraag bij een training die ik volgde. Niet belangrijk in de zin van status of aanzien maar wel qua belang voor de organisatie, het soepel verlopen van de dagelijkse gang van zaken en onderlinge goede verstandhouding. In de top 3: de verbinder.

Het belang van de verbinder in de organisatie

In elke organisatie vind je wel verbinders: individuen die een cruciale rol spelen bij het samenbrengen van mens en idee. Met een natuurlijke gave om binnen een bedrijf bruggen te bouwen tussen verschillende afdelingen, teams of projecten. Deze mensen begrijpen de behoeften en doelen van de verschillende partijen en zijn in staat om de onderlinge samenwerking en communicatie te bevorderen. Zo dragen zij bij aan een positieve bedrijfscultuur en zorgen ervoor dat projecten soepel verlopen.

Kenmerken van een verbinder

We kennen allemaal voorbeelden van verbinders, zelfs dichtbij huis. Neem bijvoorbeeld Feike Sijbesma, voormalig CEO van DSM, die zich heeft ingezet voor duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ook Erben Wennemars, de voormalig schaatser, heeft niet alleen indrukwekkende sportieve prestaties geleverd, maar ook anderen geïnspireerd en de schaatssport in Nederland ontwikkeld. Minder bekend misschien is Marjan Oudeman, die met haar leidinggevende rollen in het bedrijfsleven, een positieve bedrijfscultuur bevorderd en diversiteit gestimuleerd. In de politiek kun je denken aan Kim Putters die als een van de informateurs bij de formatie van de huidige coalitie optrad maar ook eerder al bij de vorming van kabinet Rutte III betrokken was.

Je kent zelf vast ook een aantal verbinders. Die empathische en communicatief sterke collega met een natuurlijk talent voor het opbouwen van relaties. Met het vermogen om mensen bij elkaar te brengen, ongeacht hun verschillen, en ze te verenigen rond een gemeenschappelijk doel of project.

De rol van de verbinder in teamontwikkeling

Wat een zegen als je een verbinder in je team hebt! Want die helpt je bij bijvoorbeeld teamontwikkeling. Verbinders erkennen en moedigen de kracht en potentie van elk teamlid aan. Ze bevorderen de samenwerking en communicatie binnen het team en zorgen ervoor dat elk teamlid zich gewaardeerd en gehoord voelt. Heel belangrijk, zo’n positieve invloed op de tevredenheid en productiviteit van het team.

Hoe word je een verbinder?

Een verbinder beschikt over bepaalde vaardigheden en eigenschappen. Denk aan sterke communicatieve vaardigheden, empathie, een positieve instelling en het vermogen om naar anderen te luisteren en hun perspectieven te begrijpen. Daarnaast is het opbouwen van netwerken en relaties binnen de organisatie van essentieel belang. Door deze vaardigheden te ontwikkelen en te oefenen, kan iedereen een effectieve verbinder worden binnen zijn eigen organisatie.

De impact van de verbinder op het werkklimaat

Verbinders hebben veel impact op het werkklimaat binnen een organisatie. Want ze creëren een omgeving met open communicatie, wederzijds respect en samenwerking. Verbinders helpen bij het doorbreken van ’zuilen’ en ‘wij-zij-denken’ binnen een organisatie. Ze moedigen kruisbestuiving van ideeën aan, wat tot verhoogde creativiteit en innovatie kan leiden. Met een positief werkklimaat bereik je een hogere medewerkerstevredenheid en productiviteit, en een verbinder speelt een cruciale rol in het bevorderen van zo’n klimaat.

Verbinders in leiderschapsrollen

Als verbinders een leiderschapsrol vervullen zijn ze bijzonder effectief. Ze  inspireren en motiveren teams, lossen conflicten op -soms al vóór ze ontstaan- en creëren een omgeving  waarin iedereen zich gewaardeerd en gehoord voelt. Leidinggevende verbinders moedigen open communicatie aan, waardoor medewerkers zich vrij voelen om hun ideeën en zorgen te delen. Ze creëren een inclusieve cultuur waarin de diversiteit van gedachten wordt gewaardeerd en gerespecteerd.

Als manager is het belangrijk om de rol van een verbinder te omarmen. Door anderen te verbinden, bouw je sterke relaties en versterk je de samenwerking binnen je team. Door open te staan voor verschillende perspectieven en ideeën, stimuleer je innovatie en creëer je een omgeving waarin iedereen kan floreren. Door conflicten op een constructieve manier op te lossen, bevorder je harmonie en productiviteit.

Als teamleider kun je verbinders in je organisatie erkennen en ondersteunen. Geef hen de ruimte en de verantwoordelijkheid om hun verbindende vaardigheden te benutten. Stimuleer een cultuur waarin samenwerking en communicatie centraal staan. Door het voorbeeld te geven en anderen te inspireren, kun je het belang van verbinders in leiderschapsrollen versterken en zo een positieve impact hebben op de gehele organisatie.

Kortom, verbinders in leiderschapsrollen hebben de mogelijkheid om teams te transformeren, conflicten op te lossen en een inclusieve cultuur te bevorderen. Door verbindend leiderschap te omarmen, kunnen managers een waardevolle bijdrage leveren aan het succes en de groei van hun organisatie.

De verbinder in actie

De verbinder bestaat niet alleen in theorie, maar kom je in elke organisatie tegen. Het zijn degenen die teamvergaderingen faciliteren, brainstormsessies leiden en ervoor zorgen dat ieders stem wordt gehoord. Zij zijn het die teamleden de kans geven om in de (koffie)pauze op een informele manier met elkaar te communiceren. Zij zijn het ook die ervoor zorgen dat niemand zich buitengesloten of onbegrepen voelt.

Ben jij een verbinder binnen jouw organisatie, of ken je iemand die deze cruciale rol vervult? Hoe heeft dit de dynamiek binnen jouw team of organisatie veranderd?

Deel jouw ervaringen en inzichten, en laten we van elkaar leren. Samen kunnen we een positieve verandering teweegbrengen, de teamdynamiek verbeteren en een cultuur van samenwerking en verbinding bevorderen. De verbinders in onze organisaties verdienen het om gekoesterd en ondersteund te worden, zodat zij het verschil kunnen maken. Ik weet zeker dat meer lezers graag jouw ervaringen en inzichten horen.

 

 

Pin It on Pinterest

Call Now Button