Onbewust Onbekwaam: herkenning en herstel van harmonie
“Toen ik hoorde dat ik ‘onbewust onbekwaam’ was en me realiseerde wat ik eraan kon doen, ging alles een stuk soepeler in mijn team,” vertelde teamleider Peter. Hij had regelmatig conflicten met zijn teamleden. Peter was een toegewijde professional met een passie voor zijn vak, maar zijn manier van communiceren met zijn medewerkers miste nou net dat wat samenwerken nodig heeft.
De invloed van Onbewust Onbekwaam
Het management besloot mijn hulp in te roepen, nadat interne pogingen om het probleem op te lossen vruchteloos waren gebleken.
Bij mijn eerste kennismaking met Peter en zijn team merkte ik al snel dat er sprake was van ‘onbewuste onbekwaamheid’. Peter was zich er echt wel van bewust dat zijn team gefrustreerd was, maar hij besefte niet dat zijn gebrekkige communicatieve vaardigheden de oorzaak waren van de misverstanden en irritaties binnen het team.
‘Onbewust onbekwaam’ is de eerste van de vier fasen die Maslow (ja, die van de piramide) beschreef in hoe een individu nieuwe dingen leert. Het is de fase waarin iemand zich niet bewust is van zijn eigen tekortkomingen of gebrek aan vaardigheden. In het geval van Peter was hij zich niet bewust van zijn beperkte communicatieve vaardigheden en hoe deze een negatieve invloed hadden op de werkomgeving.
Van Onbewust naar Bewust Competent
Allereerst moest ik Peter duidelijk maken dat hij onbewust onbekwaam was door de vier fasen met hem te bespreken. Vervolgens werkten we samen aan hoe hij bewust bekwaam kon worden. Samen met Peter en zijn team hebben we gewerkt aan het verbeteren van de onderlinge communicatie. Ik hielp hen bij het herkennen van signalen van ontevredenheid en boosheid, zodat ze effectief konden reageren op de onderliggende problemen. Door middel van bemiddeling konden we de gespannen situatie ontrafelen en de communicatie tussen Peter en zijn team verbeteren.
Het resultaat? Aanzienlijk minder conflicten, een betere werksfeer en een stijging in de teamproductiviteit. Peter ontwikkelde zich van “onbewust onbekwaam” naar “bewust competent”, en zijn team merkte een duidelijke verbetering in hun werkplezier.
Heb jij ervaring met Onbewuste Onbekwaamheid?
Dit verhaal laat de kracht zien van bewustzijn op de werkvloer en de rol die een bemiddelaar of arbeidsmediator kan spelen bij het aanpakken van (beginnende) conflicten. Ben jij ooit in aanraking gekomen met onbewuste onbekwaamheid op je werkplek? Of realiseerde jij je dat je na je ‘onbewuste bekwaamheid’ toch weer ‘onbewust onbekwaam’ werd? Hoe heb je dit aangepakt? Ik nodig je uit om je ervaringen te delen en ik ben benieuwd naar jouw verhaal.