different
Dit artikel is geschreven door mevrouw Rianne Kuik, directeur en oprichter van durf te verbinden.nl. Zij inspireert, motiveert en begeleidt individuen, teams en organisaties tot de moed om te verbinden. Rianne maakt de weg vrij om gevoelens van schaamte, onzekerheid en angst die -zeker in de zakelijke context- met verbinden gepaard gaan, bespreekbaar te maken.

It’s okay to be different

Deze afbeelding kwam ik onlangs tegen op social media. Het zal je niet verbazen dat een plaatje als deze veel likes en deel-acties oplevert. De afbeelding met zijn reacties liet mij niet los. Enerzijds omdat ik me herken in het plaatje: ik voel me anders. Anderzijds omdat we zo makkelijk met elkaar op de like-knop drukken terwijl dit in het dagelijks leven vaak heel anders gaat.

Vanuit een verlangen om erbij te mogen horen, heb ik lange tijd geprobeerd mij aan te passen aan de massa. Ik was anders omdat ik niet het dialect sprak van mijn klas- en dorpsgenoten. Ik had andere interesses, was best serieus en begreep niet zo goed wat er mis met mij was. Mijn eigen conclusie was namelijk dat er iets mis met mij was. Dit vanuit de overtuiging dat de massa het wel zou weten. Inmiddels weet ik dat dit niet zo is. De impact van mij anders voelen, heeft veel invloed op mijn leven gehad en nog steeds. Op een positieve manier is mijn conclusie nu, ook al is het niet altijd makkelijk.

Social media versus het echte leven

Wat ik vooral intrigerend vind aan deze afbeelding, is het aantal likes dat hij krijgt op social media versus de realiteit op de werkvloer of zelfs in je privéleven. Ieder team, iedere afdeling, sportclub, schoolklas heeft wel één of meerdere personen die anders zijn dan de rest. Dan kan door uiterlijk zijn, door interesses, de wijze van communiceren, de manier van denken, het kan van alles zijn. Deze personen worden snel het slachtoffer van pesterijen en roddel. Zij vallen vaak buiten de groep met activiteiten en worden niet altijd serieus genomen.

Hoe kan het dat we massaal met elkaar op de like-knop drukken terwijl we in ons dagelijks leven zoveel moeite hebben om anders-zijn toe te staan?

Hoe ga jij als manager om met anders dan anders?

Inspirerend vind ik het boek van Ed Catmull, president van Pixar, die schrijft over zijn zoektocht naar wat hij als manager kan doen om een omgeving te creëren waarin zijn medewerkers het beste uit zichzelf kunnen halen. Een belangrijke les die hij heeft geleerd, is dat succes gemaakt wordt door teams en niet door individuen. Dat het draait om elementen die één op één in de aanpak van durf te verbinden.nl passen: jezelf kennen, accepteren, vertrouwen en gunnen, en van daaruit verbinding maken met de ander. Als iedereen de beste versie van zichzelf inbrengt en verschillen worden gewaardeerd, dan kan een team tot ongekende hoogte stijgen. Dat is zijn ervaring en mijn overtuiging.

Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen

Mijn uitnodiging aan iedereen die denkt dat hij of zij zich moet aanpassen om erbij te horen: Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen. Laat jezelf zien, spreek je uit, jij bent de moeite waard om naar te kijken en luisteren. De kans is groot dat jij juist dan het plaatje compleet maakt. Met die wetenschap moet ieder team dat succesvol wil zijn de moeite willen doen om elkaar echt te leren kennen. Zonder oordeel en met oprechte interesse, ik ben benieuwd waar jullie dat brengt.

Rianne Kuik, directeur en oprichter bij Durf te verbinden.nl

 

Nawoord Monique Wakelkamp:

Een team is meer dan een aantal individuen die toevallig samen werken. Het gaat om gezamenlijkheid, om een gezamenlijk doel en om een wil om samen tot een optimaal resultaat te komen. Ieder team heeft wel één of meerdere personen die anders zijn dan de rest. Hoe mooi is het dan als je team bestaat uit elkaar aanvullende individuen die elkaar versterken? Die vanuit hun onderscheid verschillende zienswijzen inbrengen en daarmee het totale plaatje completer maken. Verbinden is de sleutel en juist daar ontbreekt het vaak aan lef, aan moed en aan durf. Rianne weet dat met succes tot stand te brengen, heb ik in een samenwerking met haar mogen ervaren. Heb jij wel eens verbinding gebracht in een team van heel verschillende medewerkers, en hoe deed je dat?

Pin It on Pinterest

Call Now Button