Bloeiend team - geenruzieophetwerk.nl‘Zo’n bloeiend team waar jij het vaak over hebt, hoe krijg je dat nou snel voor elkaar?’ vroeg een leidinggevende me laatst. Tja, daar moest ik even over nadenken. Want de tips kan ik je wel snel geven, maar dat het ook snel werkt kan ik je dan weer niet beloven. Dat hangt onder andere af van de samenstelling van je team, hoe (vak)volwassen je medewerkers zijn, en hoeveel vertrouwen je teamleden in jou als leidinggevende hebben. In mijn gratis e-boek Laat je team beter functioneren lees je hoe je aan dat vertrouwen bouwt.

Een bloeiend team levert winst.

In een flow werken, bevlogenheid, werkplezier, teamspirit: allemaal termen om aan te geven hoe zo’n bloeiend team werkt. Iedereen ziet de voordelen: samenwerken aan een gezamenlijk doel, sneller en gemakkelijker resultaat boeken, als iets tegenzit kort overleg, minder ziekteverzuim, minder gedoe. En met de opmerking die ik in de eerste alinea maakte geef ik hierna 7 snelle tips om ook zo’n bloeiend team te krijgen. De tips zijn overigens in willekeurige volgorde gegeven; of je nu met de eerste of met de laatste begint, elke tip zal je dichter bij je doel brengen!

Tip 1. Partner met een collega

Introduceer een ‘buddy-systeem’ in je team, of nog beter, in je organisatie. Zorg dat elk teamlid gekoppeld is aan een ander teamlid, of, als je het breder trekt, dat elke medewerker intern een vaste partner heeft. Bedoeld om uit te wisselen hoe je je werk inkleedt, hoe je aan agendabeheer doet, hoe je tot beslissingen komt, wat je mist en wat je nodig hebt. Een vaste partner is bovendien vertrouwd waardoor je gemakkelijker ook je zorgen kunt bespreken.

Tip 2. Brainstorm in elk regulier overleg

Zit je wekelijks bij elkaar, dan zal het vast gaan over de dagelijkse gang van zaken. Een paar minuten inruimen om even te brainstormen, bijvoorbeeld over hoe het team over 5 jaar werkt, hoe de markt er dan uitziet, hoe de klanten benaderd moeten worden, stimuleert de creativiteit en het teamgevoel. Je denkt na over de toekomst en daardoor stimuleer je de resultaten van vandaag.

Tip 3. Leer van de nieuwkomer

Heb je een nieuwe medewerker, vraag die collega dan actief uit naar zijn ervaringen en kennis van de markt, de organisatie en het team waar hij vandaan komt. Juist een nieuwe medewerker heeft nog een frisse kijk op jouw team, afdeling, dienstverlening, productaanbod en mogelijkheden. Maak daar gebruik van! Neem dat wat de nieuwkomer is opgevallen mee in de brainstorm van tip 2. Zo erken je de medewerker voor zijn inbreng en groei je als team.

Tip 4. Complimenten, complimenten

Een open deur eigenlijk, maar wel een die opengehouden moet worden. Wat is er mis om je medewerkers te bedanken voor alle dagen van de week en de maand en het jaar dat ze ‘gewoon’ hun werk doen? Als je blij van hun inzet wordt, mag je ze dat best laten weten. Sterker nog, van complimenten geven word je zelf ook blij!

Tip 5. Waar zitten de meningsverschillen?

Het kan helemaal geen kwaad om bij verschil van inzicht of meningsverschillen dóór te vragen wat iemand bedoelt. Want een verschil van inzicht betekent dat er meerdere manieren  zijn om naar een onderwerp te kijken. Het loont dus om juist vooraf die verschillende inzichten goed te onderzoeken.

Tip 6. Hoe kijkt een tegenstander naar een idee?

Voortbordurend op tip 5, speel eens advocaat van de duivel. Wat als de klant heel anders gaat reageren dan jij nu vooraf bedenkt? Of de concurrent? Wat als het product toch niet zo succesvol blijkt te zijn? Wat dan ..? Door vooraf rekening te houden met mogelijke reacties, kun je nu al verbeteringen aanbrengen.

Tip 7. Vragen, vragen, vragen

Stel vragen zoveel je kunt. Niet vragen om het vragen, maar vragen naar bedoelingen, naar ideeën, naar meningen, naar veronderstellingen, naar emoties, naar verbeterpunten, naar wat goed gaat, naar wat moet blijven, naar wat moet veranderen. Kortom, betrek je medewerkers actief bij het geheel.

Zo maak je stappen als team.

Een bloeiend team bouwen en onderhouden blijft boeiend. Je bent nooit klaar want het kan altijd beter. Eigenlijk wel fijn want de resultaten van je inspanningen smaken ook naar meer. Heb jij ook snelle tips voor collega teamleiders? Geef dan hieronder je reactie.

Pin It on Pinterest

Call Now Button