‘Morgen ben ik wat later, ik moet eerst met de auto voor onderhoud naar de garage. Het is weer tijd voor de APK’ hoorde ik een van de collega’s zeggen. ‘Ja natuurlijk, ik houd er rekening mee’ was het antwoord. En dat zette me aan het denken.
Onderhoud voor je auto is heel normaal
Dat je je auto regelmatig naar de garage brengt, vinden we heel normaal. Natuurlijk komt dat ook omdat de APK verplicht is. Maar net zo goed omdat slecht of geen onderhoud voor storingen zorgt. En wie zit er te wachten op een auto die hapert en je langs de kant van de weg laat staan? De moeite van het investeren waard, ook al valt de rekening soms tegen.
Onderhoud jij je team ook?
En dan niet onderhoud in de zin van ‘aangenaam bezighouden’. En ook niet onderhoud als in ‘de rekeningen betalen’. Maar wel onderhoud zoals je dat ook aan je auto of de Cv-ketel laat doen; zoals je de tuin bijhoudt, het huis schoon houdt, de was doet enzovoort. Regelmatig onderhoud voorkomt grote en kostbare ingrepen.
Haperingen in je team werken door op het resultaat
Natuurlijk zijn je medewerkers geen robots of machines die met een controle op losse schroefjes of een beetje olie weer gesmeerd lopen. Wel kun je een teamproces vergelijken met een productieproces. De samenhang in het team, de samenwerking tussen de collega’s en de interactie tussen personen werken allemaal door in het uiteindelijke resultaat. Net zo goed als je auto, je huis of je fiets heeft ook je team regelmatig onderhoud nodig. Juist om die haperingen te voorkomen.
Maar hoe doe je dat dan?
Regelmatig onderhoud .. hoe ziet dat eruit?
Ik geef een aantal tips; niet over het geven van feedback en hoe je met elkaar communiceert. Dat is al te gemakkelijk. Sommige van de tips zullen een open deur zijn, andere misschien nieuw. Doe er je voordeel mee!
-
Weet jij hoe je team in elkaar steekt?
Het klinkt misschien ongelooflijk maar ik kom managers tegen die alleen de functies zien en niet de mensen die de functie vervullen. Je neemt iemand aan om zijn vaardigheden en zijn ervaring. Maar welke rol kan hij in het team spelen? Een hulpmiddel kunnen de 9 BELBIN teamrollen vormen: is de boekhouder een doener of juist een denker? En die productmanager: is dat meer een creatieveling of juist een coördinator?
Belangrijk om te weten: hoe meer rollen er in je team vertegenwoordigd zijn, des te beter de teamprestatie. Maar houd wel rekening met karakters die elkaar van nature niet erg liggen.
-
Ken jij je teamleden eigenlijk wel echt?
Weet je waar ze zich druk om maken, wat voor angsten ze moeten overwinnen, welke dromen en ambities ze hebben, welke teleurstellingen ze hebben meegemaakt? Spreek jij je mensen wel eens zonder dat het direct over het werk gaat? En laat jij ook wel eens wat van jezelf zien, zodat je anderen uitnodigt om ook over zichzelf te praten? Oprechte interesse in je mensen vertaalt zich in loyaliteit; heerlijk als je in lastige tijden op iedereen kunt rekenen! Omdat zij altijd op jou kunnen rekenen!!
Hoe je vragen kunt stellen zonder opdringerig over te komen? Antwoorden vind je hier.
-
Wat doe jij aan teambuilding?
Een jaarlijks Kerstdiner, een vrijdagmiddagborrel, een nieuwsbrief, een spelletjesavond … Je kunt het zo gek niet verzinnen of je kunt er een teamactiviteit van maken. Moet het hele team verplicht meedoen of zijn de bijeenkomsten vrijwillig. En hoeveel mensen komen er dan? Zit er een competitie-element in of is het alleen een leuke avond, middag of dag? Wat wil je bereiken?
Er zijn tal van teamuitjes te bedenken. Belangrijk is dat jij vooraf al weet wat je wilt en waarom, en dat je team op de hoogte is van jouw doelen.
-
Zijn er speciale of tijdrovende projecten?
Dan kun je vaak wachten op de eerste kraakjes in de samenwerking. Door de extra druk en hoge verwachtingen en eisen loopt iedereen op zijn tenen. Een opmerking valt dan al snel verkeerd. Besteed wat extra tijd aan je medewerkers; houd ze op de hoogte van de voortgang; betrek ze bij het verloop en de resultaten.
Bedank ze voor alle (extra) inspanningen; dat kan een moment in een vergadering zijn maar ook een VVV-bon om iets leuks voor zichzelf te kopen, of een bioscoopbon voor 2 zodat ook de partner thuis niet vergeten wordt.
-
Is het tijd voor een reset?
Tenminste 1 x per jaar zou je met je team de tijd moeten nemen om vast te stellen hoe het gaat. Loopt het team goed, zijn er verbeteringen mogelijk, kunnen er overbodige handelingen of rapportages uit het proces gehaald worden. Kunnen kosten weggesneden worden en de middelen efficiënter of effectiever besteed?
Als er kostenbesparingen mogelijk zijn, laat het team dan een goede nieuwe bestemming voor (een deel van) dat geld benoemen. Zo stimuleer je niet alleen kostenbewustzijn maar ook de teamverantwoordelijkheid voor elkaar en de resultaten.
APK voor je team
Heb jij dat ingepland? Zo’n reflectiemoment voor jezelf om in alle rust eens je team te beschouwen? Of noteer jij dagelijks of wekelijks de puntjes die je opvallen? En roep je het team bij elkaar om samen weer de puntjes op de i te zetten of beslis je zelf? Er zijn zoveel mogelijkheden: ik ben benieuwd naar jouw keuze! Laat het me weten in het reactieveld hieronder.