thumbnail_twijfel-geenruzieophetwerk-nl-2‘Leuk, dat artikel van je met die 7 snelle tips om je team te laten bloeien maar bij één ervan twijfel ik wat je bedoelt. In tip 6 heb je het over een tegenstander, en wat die zou doen. Maar hoe houdt dat verband met mijn team en hoe ik dat kan laten bloeien?’ vroeg een leidinggevende me laatst. ‘Goed dat je het vraagt’ zei ik. ‘Ik zal het uitleggen’.

Twijfel is natuurlijk.

Ook al ben je nog zo zeker van je zaak, je zult altijd een lichte twijfel voelen als je een besluit moet nemen. Heb je alles wel meegenomen in je beslissing? Heb je rekening gehouden met alle omstandigheden? Met de ontwikkelingen? Zijn er nog alternatieven waar je nu niet aan denkt? Ook al heb je iedereen naar zijn mening gevraagd. En ook al heb je er meerdere mensen naar laten kijken: jij moet het besluit nemen. En pas achteraf weet je of jouw besluit goed uitpakt.

Welke ideeën zijn er.

Als je samen met je team een vraagstuk moet oplossen, dan peil je de stemming. Tekent zich een duidelijke meerderheid af of zijn de meningen verdeeld? Wie maakt zich waarvoor sterk, en waarom eigenlijk? Door dit samen op een rijtje te zetten krijg je beter inzicht wat de voor- en de tegenargumenten zijn.

Leidt een meningsverschil tot begrip of blijft de twijfel?

Bij een meningsverschil kijk je naar waar de verschillen van inzicht vandaan komen. Je luistert naar de verschillende verhalen; je laat je medewerkers toelichten wat ze nu eigenlijk bedoelen; je vat samen; je vraagt door. Als het goed is komt er meer begrip en kom je tot een gezamenlijk gedragen besluit. En als het niet goed is, dan blijft de twijfel bestaan.

Koester de twijfel.

Als je je besluiten nog beter gefundeerd wilt hebben, dan kun je je opstellen als een fictieve tegenstander. Ga met je team om de tafel en neem de twee (of drie) meest gedeelde meningen als onderwerp. Zo’n onderwerp behandel je als een voorgenomen besluit. Doe dan per voorgenomen besluit het volgende:

  • Verzamel zoveel mogelijk argumenten tégen dit besluit. Waarom zou het een slecht besluit zijn als je dit zou uitvoeren? Bekijk de mening dus vanuit het standpunt van de tegenstander.
  • Als je alle tegenargumenten op een rijtje hebt gezet, zet je de vóórdelen van elk tegenargument op een rijtje. Dus waarom is het heel goed dat de tegenstander dit argument tegen jouw besluit inbrengt? Met andere woorden: als dit besluit werkelijk genomen zou worden, wat spreekt daar dan vóór? Hoe ziet de toekomst er dan uit?

Op deze manier verzamel je zoveel mogelijk goede en gedegen tegenargumenten tegen je eigen favoriete besluit(en). Kun je hiermee een betere beslissing nemen? Wil je je eerdere, nog niet uitgevoerde, besluit nog eens heroverwegen?

Denk als je tegenstander.

Door te denken als je tegenstander zullen je besluiten beter worden. En als je dit samen met je team doet, bouw je aan gezamenlijkheid en gedragen beslissingen. Je voorkomt eventueel later ‘gedoe’ door nu al met zijn allen even heel goed de basis neer te zetten. Daarmee wordt de uitvoering van zo’n besluit ook een stuk gemakkelijker. En daar profiteert de hele organisatie weer van.

‘Nou begrijp ik wat je bedoelt!’ hoorde ik daarna de leidinggevende zeggen.

Haal jij je tegenstander in huis?

En zorg je zo voor beter gedragen besluiten? Of gaat de besluitvorming in jouw team op een hele andere manier? Vertel eens hoe jij dat aanpakt en laat ons van jouw ervaring profiteren.

 

Pin It on Pinterest

Call Now Button