Te laat op het werk - geenruzieophetwerk.nlOp LinkedIn dook een vraag op ‘waarom kom jij te laat op je werk?’ Het schijnt dat 25% van de mensen tenminste 1 x per maand te laat op zijn werk komt. En van de 5 werkgevers vinden er 2 dat reden genoeg om een contract niet te verlengen. Ik ben zelf nogal van de punctualiteit en ik kan me vreselijk ergeren aan mensen die te laat komen. Vooral als ze daar een gewoonte van lijken te maken.

Er stond file op de A2.

In de tijd dat ik nog verkoopleider was (ja, er waren al sales managers maar op de een of andere manier vond ik die Engelse term niet echt bij mij passen) vergaderde mijn team één keer per maand op kantoor in Utrecht. De collega’s kwamen uit het hele land en bijna altijd was de man die uit het zuiden van het land kwam, te laat. Zijn excuus: ‘er stond file op de A2’.

Vertel mij wat nieuws!

Die file op de A2 stond er elke dag; ’s ochtends richting Utrecht, ’s avonds de andere kant op. Als er iets was waar je op kon vertrouwen en je dus rekening mee kon houden, was het wel de file op de A2. Ik vond het een flauwekul smoes; gewoon eerder je bed uit, je beter voorbereiden en zorgen dat je op tijd bent. Waarom moesten zes anderen met de vergadering wachten totdat het hem behaagde om aan te schuiven?

Wat kon ik doen om het gedrag te veranderen?

Ik probeerde van alles om zijn gedrag te veranderen: de vergadering zonder hem starten (niet fijn, je weet dat er nog iemand moet komen die toch een update nodig heeft), hem laten trakteren als hij weer te laat zou komen (hielp niet, het gebak zorgde ervoor dat de vergadering nog langer duurde) en dreigen met sancties. Het resultaat was frustratie bij hem en bij mij maar geen verbetering in zijn op tijd zijn.

Waarom respecteer je me niet?

Daarom werd ik getriggerd door de vraag op LinkedIn. Want ook al is het bovengenoemde voorval  inmiddels bijna 25 jaar geleden, de ergernis over laatkomers is er nog steeds. Natuurlijk, ook ik kom wel eens te laat maar dan laat ik altijd weten dat ik vertraagd ben. Ik ga niet omstandig uitleggen waarom ik te laat ben, dat interesseert die ander niet. Ik geef aan wanneer ik verwacht er wèl te zijn en ik maak excuses.

Voor mij is te laat komen een teken van arrogantie, van weinig respect voor je gesprekspartner, van  een houding van ‘ik trek me lekker niks van jou aan’. Het doet mij me klein voelen, niet gezien en niet belangrijk genoeg om moeite voor te doen, als een ander te laat op onze afspraak komt.

Is dat terecht? Waarschijnlijk niet.

Waarom komt iemand altijd te laat?

De antwoorden op LinkedIn varieerden van: drukte op de weg, verslapen, slecht weer, vertraging bij de trein tot ‘het is veel te koud om te werken’, ‘ik ben weer in slaap gevallen’ en ‘ik moest mijn kind nog naar school brengen’. Ook een aantal mensen met een duidelijk nachtritme meldde zich.

De algemene teneur was dat te laat komen eigenlijk niet kan. Zeker niet als je in een winkel met vaste openingstijden werkt of in ploegendienst of een strak rooster. Vervolgens startte de discussie over het onderscheid tussen kwaliteit van het geleverde werk versus de aanwezigheid op kantoor.

Nachtuilen en notoire laatkomers hebben een probleem

Als je liever ’s avonds of ’s nachts werkt, heb je het zwaar als je gebonden bent aan kantoor- of winkeltijden. In die zin is thuiswerken een oplossing; dan kun je je eigen werkuren bepalen. Alleen op de gezamenlijke bijeenkomsten, of die nu virtueel of op een kantoor plaatsvinden, zul je er moeten zijn. Dat is niet voor iedereen weggelegd; een echte oplossing werd dan ook niet gevonden. De ‘ te laat – komers ’ moeten zich aanpassen. Oók als het in hun persoonlijkheid zit dat ze structureel te laat komen. Afspraak is nu eenmaal afspraak.

Hoe ga jij om met medewerkers die te laat komen?

Heb jij een oplossing voor de nachtbrakers, de slechte slapers, de treuzelaars of diegenen die om welke reden dan ook regelmatig te laat komen? Verplaats je de vergadering naar een tijdstip later op de dag zodat iedereen erbij kan zijn? Of erger je je niet, en is dat jouw oplossing? Ik ben heel benieuwd naar je commentaar in het veld hieronder.

 

 

Pin It on Pinterest

Call Now Button