‘Ja maar, ja maar .., ik kan het niet meer horen!’ zei een teamleider laatst. ‘Altijd weer die bezwaren, het hangt me mijlenver de keel uit. Waarom nou nooit eens lekker meedoen? Dan zien we als we eenmaal bezig zijn wel of we moeten bijsturen. Laten we nou gewoon eens aan de slag gaan.’

‘Ja maar’ klinkt verstandig

‘Ja maar’ was mijn plagerige antwoord, ‘het is toch ook goed om vooraf stil te staan bij wat er allemaal mis kan gaan? Volgens mij heb je best verstandige medewerkers!’ Hij keek me even aan en mopperde toen nog even verder. ‘Dat zal allemaal wel, maar het duurt allemaal zo lang op die manier. Ik zou zo graag zien dat iedereen enthousiast reageert. Dat we vooruit gaan; nu heb ik vaak het gevoel aan een dood paard te trekken.’

Wat zijn de gevolgen van een ‘Ja maar’-houding?

Bij deze teamleider was dat duidelijk genoeg: hij werd er moedeloos van, zijn plezier in het werk was een stuk minder en hij werd er mopperig van. En dat merkte zijn team ook. Hij kon minder hebben en kon de energie om naar zijn teamleden te luisteren bijna niet meer opbrengen. Die houding van ‘Ja maar’ moest wat hem betreft stoppen!

Ja maar, wat dan?

Wat deze teamleider wilde, was een houding van meedenken, enthousiasme, samen ontwikkelen en samen vooruit! Een ‘can do’ mentaliteit zoals dat tegenwoordig zo mooi heet. Ik vertelde hem dat ik zelf heel enthousiast ben over Omdenken. Een manier van denken waarbij je vanuit de mogelijkheden denkt en niet vanuit de problemen. En nee, ik heb geen aandelen of belang bij het bedrijf van Berthold Gunster; ik vind Omdenken een prachtige manier om anders met problemen om te gaan.

Of, zoals een van mijn vroegere collega’s zei:

Kijk niet naar het probleem dat in elke kans ligt,

maar naar de kans die elk probleem met zich meebrengt!

 

Dan wordt ‘Ja maar’ ineens ‘Ja en’

In plaats van verengen tot wat er niet kan en waarom dat niet kan, ontstaat ruimte om te onderzoeken wat er wèl kan. Van hoe zaken ‘zouden moeten zijn’ naar ‘zouden kunnen zijn’.

 

 

En dat probleem of die kwestie? Dat wordt dan ineens een mogelijkheid en een kans! Is dat niet mooi? De teamleider werd helemaal enthousiast; dat was nou precies wat hij wilde.

Ja en? Dan doen we dat voortaan toch zo!

Heb jij ervaring met ‘Omdenken’ en heeft dat jou geholpen om meer kansen te creëren met je team? Of loop je telkens tegen muren op en word je moedeloos van alle tegenwerking? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Vertel ze in het commentaarveld hieronder.

 

 

Pin It on Pinterest

Call Now Button