intuitie-geenruzieophetwerk-nlDit artikel is geschreven door mw. Hillegonda Schaaphok, oprichter van Praktisch Veranderen.

 

Zo leuk, de vraag van Monique of ik een keer in een gastblog mijn kennis wil delen, dus ‘JA’, was mijn antwoord, toen ze dit vroeg. We werken mooi in elkaars verlengende met een aantal overlappende thema’s, waarbij leiderschap een centraal element is. Hier ligt dan ook mijn passie: het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap.

Intuïtie is een goede raadgever

In mijn jarenlange ervaring als leidinggevende in combinatie met het ondernemerschap als trainer en coach heb ik vele leerfouten meegemaakt (en doorstaan) en praktijkvoorbeelden bij de hand. Deze deel ik graag met anderen die nog worstelen en die nu eindelijk eens op een praktijkgerichte wijze écht willen groeien. Daarom een blog over de effecten van het NIET luisteren naar je intuïtie en het nemen van shortcuts…

Vertrouw je op je intuïtie?

‘Niet te geloven…… Ik had het kunnen weten, ik heb weer onvoldoende op mijn ‘onderbuik’ vertrouwd. Shoot…’ Dat was mijn eerste gedachte gisteren. Een van mijn medewerkers kwam aan mijn bureau melden dat ze naar een nieuwe werkomgeving vertrekt, bij voorkeur al over twee weken. En ze werkt nog maar net 5 weken bij ons!

Ik begrijp haar heel goed: ze heeft terecht de juiste argumenten om iets anders te gaan doen. Maar ik word hier in mijn rol als leidinggevende zo moe van: vertrekkende collega’s, opnieuw een werving- en selectieproces. Weer kost het me allemaal tijd, administratie, geregel. Ik merk aan alle kanten dat ik hier op leegloop: weg motivatie, weg energie.

Leiderschap en intuïtie gaan best samen.

Wat gaat er mis? Ik deel dit met mijn personal coach. Zij stelt me een paar vragen en ik begin al te lachen. Hier zijn de feiten:

  • Als eindverantwoordelijke (en interim) voel ik me super verantwoordelijk; het gaat om mensen, zorg, minderbedeelden en medewerkers die veranderingsmoe zijn
  • Ik trek het me persoonlijk aan, alsof het alleen mijn schuld is
  • Ik voel de werkdruk toenemen, wéér veel extra werk
  • Ik heb niet geluisterd naar mijn intuïtie, ik heb me laten leiden door de waan van alledag en was opgelucht dat er ‘weer iets van mijn lijstje kon’.

De kortste weg is vaak lang.

Mega herkenbare feiten, denk ik, voor iedere manager en ondernemer. Vooral het overall gevoel dat je steeds met vooral veel operationeel gedoe bezig bent (achter de feiten aanloopt soms zelfs). Waardoor je de zaken waar je plezier en rendement uit haalt, niet kan doen. Ik word geregeerd door de waan van alledag. En heb dit ook in deze werving situatie laten gebeuren; ik heb geen tijd genomen voor het onderzoeken van mijn onderbuikgevoel. Want ik wilde zo graag oplossingsgericht in actie komen. Ik ging voor de shortcut…

De praktijk is wat anders dan de theorie!

Het grappige is dat ik met Praktisch Veranderen juist dagelijks ambitieuze vrouwen help met het nemen van hun eigen regie en het in contact zijn met jezelf. Om zo weer focus en ruimte te ervaren voor ondernemen, goede resultaten en passie! Daarom ga ik ook bewust eens in de zoveel tijd als interim manager in de lijn aan de slag. Om te ervaren, te proeven en soms ook nieuwe dingen te toetsen en zo weer materiaal, voorbeelden en lering te halen. Nu, dat is dus gelukt deze keer, ik zat er zelf midden in! Niet te geloven!

Relativeren helpt.

Gelukkig weet ik hoe ik dit negatieve gevoel kan aanpakken; wat ik moet doen om weer relaxt en ontspannen aan de slag te kunnen gaan. Een van de tips deel ik graag: ‘haal de emotie eraf door te relativeren!’. Ieder doet dit op zijn eigen natuurlijke wijze, ik door om mezelf te lachen. Een ander past perspectief toe door de emotie heel erg te vergroten of juist te verkleinen. En misschien zet jij jouw stress gevoel wel in de context van daadwerkelijk ergere dingen zoals de misstanden in de wereld. Vaak helpt dit al om je iets beter te voelen en er dus vervolgens rationeel mee te kunnen dealen.

Vertrouw op je intuïtie.

Om dit te kunnen, moet jij jezelf door en door kennen; waar zit jouw passie en je intrinsieke drive?. Wat zijn je talenten? En hoe gebruik je dit alles om je doelen te halen met gebruik van jouw natuurlijke gedrag? Want als er iets duidelijk is, is het wel dat je op je intuïtie mag vertrouwen!

hillegonda-schaaphok-praktisch-veranderen

Hillegonda Schaaphok

Oprichter Praktisch Veranderen

 

 

Nawoord Monique Wakelkamp

Een interessante vraag die Hillegonda hier oproept! Hoe blijf je zo dicht mogelijk bij je natuurlijke gedrag en bereik je wat je wilt bereiken? Zonder dat je met jezelf in de clinch komt! Durf jij te vertrouwen op je intuïtie en heb je daar goede ervaringen mee? Laat eens weten in het reactieveld; ik weet zeker dat meer mensen hierin geïnteresseerd zijn.

 

 

Pin It on Pinterest

Call Now Button