Teamuitje‘Ik kan hem niet meer zonder die rare puntmuts zien’ zei een van de medewerkers van de kantine. Het jaarlijkse teamuitje was voor sommige collega’s nogal vervelend geëindigd en dat had invloed op de sfeer in het team.

Goed voor de teambuilding, zo’n teamuitje

Zo af en toe wil je wat extra’s doen voor het team: de mensen die het hele jaar hard werken belonen en hen laten weten dat je blij met ze bent. En hoe kan dat beter dan een teamuitje te organiseren? Zo’n uitje waarbij je ’s middags iets gezamenlijks onderneemt en daarna lekker gaat eten met zijn allen. Goed voor de teambuilding ook. Dat waren zo ongeveer de gedachten van de teamleider.

Het begon allemaal zo leuk

En dus werd er een activiteit georganiseerd waarbij alle leden van het team betrokken werden. Er moest een vlot gebouwd worden; het kwam aan op leiderschapskwaliteiten, dienstbaarheid en nog een paar belangrijke eigenschappen die elk team goed kan gebruiken. Het teamuitje liep fantastisch en toen het etentje zou beginnen was de stemming uitgelaten. Met sterke verhalen over het vlotten bouwen, toasten op de goede afloop en opscheppen over hoe goed iedereen het wel niet gedaan had.

Maar toen liep het teamuitje uit de hand

En het borrelen ging door: voorgerecht, hoofdgerecht, dessert en telkens weer met bijpassende drankjes. De stemming werd hoe langer hoe uitbundiger. De moppen werden schuiner, sommigen spraken niet meer al te helder, iemand stelde voor om nog naar een kroeg met live muziek te gaan; maar een aantal mensen voelde zich heel ongemakkelijk. Ze wilden weg … Leuk dat samen vlotten bouwen en een beetje slap ouwenelen, maar met teveel drank op was een aantal collega’s niet zo leuk meer. Het was genoeg geweest …

Daar ging het goede teamgevoel

Je teamuitje was super geweest voor de teambuilding, tot de stemming omsloeg en teveel drank een einde aan het feestje maakte. De dag erna was iedereen wat katterig; de mensen die teveel gedronken hadden, hadden last van hoofdpijn en ze voelden zich schuldig. Degenen die juist niet teveel gedronken hadden, waren boos dat die anderen het feestje bedorven hadden met hun uit de hand gelopen drankverbruik.

Hoe voorkom je dat je teamuitje letterlijk verzuipt?

Met een combinatie van duidelijkheid en beroep op ieders verantwoordelijkheid kom je een heel eind.

  • Vertel wat je van plan bent: een teamuitje met als doel teambuilding of beloning of elkaar beter leren kennen of ..
  • Vertel wat je verwacht: inzet, verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en voor je collega teamleden
  • Vertel wat je als bedrijf faciliteert: de activiteit, het eten en drinken tijdens het diner, vervoer van en naar locatie (denk aan je aansprakelijkheid als werkgever!), wel of geen overnachting ..
  • Maximeer het aantal drankjes per persoon
  • Vertel hoe laat het bedrijfsgedeelte afgelopen is; als iemand langer wil doorgaan, is dat in eigen tijd en voor eigen rekening

Voorkom je daarmee dat niemand zich meer aan overmatig drankgebruik schuldig maakt? Waarschijnlijk niet, maar je maakt de kans erop wel een stuk kleiner.

Viel jouw teamuitje ook wel eens in het water?

Heb jij ook zo’n uit de hand gelopen teamuitje meegemaakt? Hoe loste jij dat op? Heb je het feestje voortijdig beëindigd of liet je het maar gebeuren? Ben je tot het eind gebleven of juist direct na afloop van het etentje verdwenen; omdat toen de bedrijfstijd erop zat? Vertel jouw ervaringen in het reactieveld hieronder. Dat kan anoniem. Ik weet zeker anderen van jouw ervaringen willen leren.

Pin It on Pinterest

Call Now Button